-
İçerik Başlıkları
1 İlk Kadın Yargıç
Tarihte İlk Kadın Yargıç, kimdir?
- Emily Murphy
- Melahat Ruacan
- Esther Morris
Correct!Wrong!Tarihteki İlk Kadın Yargıç Esther Morris'tir.
Esther Morris, 17 Şubat 1870 günü, ABD'nin Wyoming eyaletinin South Pass kentinde, Sulh Hukuk Mahkemesi'nde başkanlığa getirildi. İri yapılı, tatlı dilli, ama açık sözlü bir kadın olarak kent sakinlerinin sevgisini kazanan Morris, görev süresi içinde 70 davayı sonuçlandırdı.
Melahat Ruacan Hanımefendi ise, tarihte Yargıtay'a seçilen ilk kadın yargıçtır.
-
-
2 İlk Kadın Avukat?
Peki tarihteki ilk kadın avukat kimdir?
- Arabella Mansfiled
- Charlotte E. Ray
- Belva Ann Lockwood
Correct!Wrong!Tarihteki İlk Kadın Avukat : Arabella Mansfiled
23 Kasım 1846 doğumlu olan Arabella Mansfield, 1869'da Amerika Birleşik Devletleri'nde Iowa Barosuna kayıt olarak ABD'nin ve dünyanın ilk kadın avukatı oldu. Baro sınavını erkeklerle sınırlayan bir Iowa eyalet yasasına rağmen, Mansfield, yüksek puanlar alarak baro sınavını kazanmıştır. Kariyerini üniversite eğitimcisi ve yöneticisi olarak yaptı.
Charlotte E. Ray ise, tarihteki ilk siyahi kadın avukattır. -
-
3 İlk Park Cezası Uygulaması
İlk Park Cezası Uygulaması Hangi Ülkede Yapılmıştır?
- Almanya
- ABD
- Türkiye
- İngiltere
- Fransa
Correct!Wrong!İlk Park Cezası Uygulaması İngiltere'de Yapılmıştır
Park kurallarına aykırı davrananlara verilmek üzere hazırlanan park cezası biletlerinin ilk kullanımına İngiltere'de 1960 yılında kabul edilen Karayolu Trafiği Yasası ile başlandı. Bu yasanın ilk kurbanı da Dr. Thomas Creighton oldu. Dr. Creighton, 19 Eylül 1960 günü acil bir kalp krizi vakasına çağrılmıştı. Ford Popular marka arabasıyla yıldırım gibi geldi ve arabayı West End'deki otellerden birinin önüne bırakarak hastasına koştu. Ancak otelin önünde park yasağı vardı. Bölgeyi denetlemekle görevli trafik memuru Frank Shaw, hiçbir kastı olmadan ve sırf mesleği gereği park cezasını kesti ve arabanın camına koydu. Ancak, Dr. Creighton oraya geliş nedeniyle ve kendisine kesilen cezayı duyunca öylesine patırtı kopardı ki, hiçbir yetkili, doktordan 2 sterlin değerindeki cezayı istemeye cesaret edemedi.
-
-
4 Elekrikli Sandalyede İnfaz
Tarihte elektrikli sandalyede, elektrik verilmek suretiyle infaz edilen ilk mahkûm kimdir? (Soru zor biraz, bilmeniz de öyle. Zaten amacımız bilginizi ölçmek değil, ilginç bilgiler vermek 🙂 )
- William Kemmler
- Harold P. Brown
Correct!Wrong!Elektrikli sandalye ile ölüme gönderilen ilk suçlu William Kemmler'dir.
Elektrikli sandalye ile ölüme gönderilen ilk suçlu William Kemmler, 6 Ağustos 1890 günü New York'ta, Auborn Hapishanesi'nde can verdi. Kemmler, kız arkadaşı Tillie Ziegler’i baltayla öldürme suçundan ölüm cezasına çarptırılmıştır.
İdam cezasını elektrik vererek uygulama fikri, karanlık bir tip olan Harold P. Brown tarafından ortaya atıldı. Bir zamanlar Thomas Alva Edison'un yardımcılığını yapan Brown, Edison'un baş teknisyeni Dr. A.E. KenneUy'nin de yardımıyla sürdürdüğü çalışmaları sırasında, çok sayıda hayvanı elektrik vererek öldürdü. Bu iki çılgının çalışmalarına tanık olan bir görevli, notlarında Brown ve Kennelly'nin çalışmalarından şu şekilde söz ediyor:
"Zavallı köpekleri ve öteki başka hayvanları elektrik vererek öldürüyorlardı. Bazen deneme sırasında uygulanan akım, kadersiz hayvanın can vermesi için yeterli olmuyor, korkunç acılar içinde bağırmaya başlıyordu. O zaman kafasına bir tuğla ya da sopa ile vurarak işini bitiliyorlardı."
Bu açıklamaların yayınlanması üzerine, kamuoyunda çok geniş tepkiler ortaya çıktı. Elektrik endüstrisinin ileri gelen temsilcilerinin, Brown'ın çalışmaları sırasında şirketin izni olmadan Westinghouse firmasının yaptığı jeneratörleri kullandığını açıklamaları üzerine, bu tepkilerin dozu daha da arttı.
Kemmler’in elektrikli sandalyede idam edilmesi, bütün ulusu ilgilendiren bir olay haline geldi. İnfazdan bir hafta sonra "The Electrical Engineer" adlı dergi, hükümete yönelik bir eleştiri kampanyası açtı ve yöneticileri, Kemmler olayında bir insanı kobay olarak kullanmakla ve bilimi bir infaz olayına alet etmekle suçladı. Dergide, olayla ilgili olarak şu satırlar vardı:
"Şurası açıkça bellidir ki, Auburn’daki kurban, bu yeni infaz yöntemiyle anında can verememiş, akımın uygulanmasından dakikalarca sonra ölmüştür. İlk verilen akımla ölmediği görülünce, kendisine tekrar elektrik uygulanmış. Bu arada elektrotların değdiği yerde, deri yanmaya başlamış ve izleyiciler, Kemmler’in gözlerinde, çektiği büyük acının ""korkunç izlerini görmüşler."
Aynı günlerde, New York Times'ta Kremler'in infazını, asılarak ölmekten çok daha korkunç bir ölüm biçimi olarak tanımlıyordu. Resmi raporlara göre ' ise, Kremmler, ölüm odasına girdikten sekiz dakika sonra hayata gözlerini yummuştu.
Kemmler'ın infaz edilmeden önceki son sözleri...
"Beyler, hepinize iyi şanslar dilerim. İyi bir yere gideceğime inanıyorum ve gitmeye hazırım. Sadece benim hakkımda bunun doğru olmadığını söylemek istiyorum. Yeterince kötüyüm. Beni daha da kötü yapmak zalimce. Şimdi zamanımız var ve her şeyi doğru yapın, müdür bey. Aceleye gerek yok. Bu işi şansa bırakmak istemiyorum."
-
-
5 İdam Cezasını Kaldıran İlk Ülke
İdam Cezasını Kaldıran İlk Ülke Hangisidir?
- Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
- Finlandiya
- Rusya Çarlığı
Correct!Wrong!İdam Cezasını Kaldıran İlk Ülke : Rusya Çarlığı
1825 yılı Aralık ayında, kardeşi I. Aleksandır’ın yerine tahta geçen Rus Çarı I. Nikolas’ın saltanatının ilk yıllarında, kendisini devirmek üzere Meşrutiyetçiler, bir devrim denemesine giriştiler. Hareketin önde gelenlerinden 579 kişi, özel bir mahkeme önünde yargılandı. Bunların yarısına yakın bir bölümü beraat etti. Geriye kalanlardan 31'i Sibirya'ya sürgüne gönderildi, 85 kişi çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Birçoğu, çeşitli kentlerde zorunlu ikamete tabi tutuldu, beş sanık da idama mahkûm oldu. İdam mahkûmlarının cezalan yerine getirildikten sonra olaydan derin bir üzüntü duyan Çar I. Nikolas, bir bildiri yayınlayarak, o tarihten sonra, vatan hainlerinin dışında hiçbir mahkûmun idam cezasına çarptırılmamasını, daha önce idam cezası verilenlerin de Sibirya'ya gönderilmelerini emretti. Aynı emir, o dönemde Rusya'nın yönetimi altında olan Finlandiya için de geçerliydi. Finlandiya, 1882 yılında otonomiye kavuştu. Yeni çıkarılan yasalarda, bazı suçların karşılığında ölüm cezası öngörülüyorduysa da, bu yasalar, pratikte hiçbir zaman yürürlüğe girmedi. İdam cezası, Finlandiya'da 1949 yılında resmen yasaklandığında, bu ülkede son infaz 1824 yılında yapılmıştı.
-
-
6 Türkiye'de İlk Sigortacılık Uygulaması
Türkiye'de ilk sigortacılık uygulaması, kimin zamanında gerçekleşmiştir?
- Atatürk
- Abdülhamit
- Abdülaziz
Correct!Wrong!Türkiye'de ilk sigortacılık uygulaması, Abdülaziz döneminde gerçekleşmiştir.
Türkiye'de ilk sigortacılık uygulaması, 1864 yılında Abdülaziz döneminde çıkarılan bir "fetva" ile başladı. O yıl yayımlanan Deniz Ticaret Yasası'nda yalnız "deniz sigortası" konusunda yargılar vardı. Bu arada, 1870 yılında İstanbul'da çıkan büyük bir yangın sonunda "Şeyhülislam"dan, sigorta yaptırılmasında "dini bir sakınca olmadığı" yolunda izin çıktı. İki yıl sonra da üç İngiliz sigorta şirketi, İstanbul'a gelerek bu dalda çalışmaya başladılar. Daha sonra Fransız, İsviçre, Alman, Avusturya, Rus, İtalyan, Bulgar, Romen sigorta şirketleri kuruldu. Ancak, bu sigorta şirketleri, aralarında bir anlaşmaya va-ramadıklarından, bağlı bulundukları merkezlerin dilediği biçimde sigorta uygulaması yapıyorlardı. "İlk Türk sigorta şirketi"nin kuruluşu da, 1893'te, bu dalda çalışmalara başlmayan "Osmanlı Sigorta Şirketi"dir. Bu şirket, Osmanlı Bankası, Tütün Rejisi (Tekeli) ve Düyûn-u Umumiye'nin katılması sonucu, 200 bin altın liralık bir özvarlıkla kurulmuştu. Cumhuriyet'ten sonra kurulan "yerli sermayeli" ilk Türk sigorta kuruluşu ise, "Güven Sigorta" adıyla 1935 yılında faaliyete geçti. II. Dünya Savaşı'ndan sonra ise sigortacılık gelişmeye başladı ve 1942'de "Doğan", 1944'te de "Halk Sigortası" şirketleri hizmete girdiler.
-
-
7 Dünya'da Bilinen İlk Mahkeme Kararı
Dünya'da bilinen ilk mahkeme kararı, hangi medeniyete aittir?
- Mısır Medeniyeti
- Sümer Medeniyeti
- Yunan Medeniyeti
Correct!Wrong!Dünyanın bilinen ilk mahkeme kararı, Sümer Medeniyeti'ne aittir.
İ.Ö.1850 de Sümer ülkesinde bir cinayet işlendi. Üç kişi -bir berber, bir bahçıvan ve mesleği bilinmeyen biri- Lu-İnanna adlı bir tapınak görevlisini öldürürler. Katiller, belirtilmeyen bir nedenle, kurbanın Nin-dada adındaki karısına kocasının öldürüldüğünü haber verirler. Garip bir biçimde, kadın onların sırrını saklar ve yetkililere bildirmez. O zaman bile en azında uygar Sümer de adaletin kolu uzun ve kararı kesindi. Cinayet, Kral İr-Ninurtu'ya başkent Işın de bildirildi. Dava, Nippur da yurttaşlar meclisi mahkemesinde görüldü. Jüriden dokuz kişi, kadının sessiz kalarak suç işlediğini ileri sürerler ve diğer üç kişi ile beraber idam edilmesini isterler. Kadını savunan iki kişi, kadının tek suçunun sessiz kalmak olduğunu ve cinayete iştirak etmediğini ileri sürerler. Mahkeme heyeti kadını savunan iki kişiye katılır. Kocası sağlığında kadının gereksinimlerini karşılar gibi görünmediğinden kadının suskun kalmakla haklı olduğunu bildirirler. Nippur Meclisi yalnızca gerçek katiller olan üç kişiyi suçlu bulur ve kararı infaz etmeleri için cellatlara teslim eder.
-
-
8 Bilinen İlk Yazılı Kanun
Peki Dünya'da bilinen ilk yazılı kanunlar, hangi medeniyete aittir?
- Sümer Medeniyeti
- Roma Medeniyeti
- Lidya Medeniyeti
Correct!Wrong!Dünya'da bilinen ilk yazılı kanunlar, Sümer Medeniyet'ine Aittir.
Tarihte ilk yazılı hukuk kuralları Sümerler tarafından oluşturulmuştur. Bu özellikleri ile Sümerlilere dünyadaki ilk Hukuk devleti denebilir. Otoritenin korunmak istenmesi hukuk kurallarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Lagaş Kralı Urukagina tarafından oluşturulan ilk yazılı kanunlar “fidye ve bedel” sistemine dayanıyordu.
Lagaş Kralı Urukagina'nın koyduğu yasalar tarihteki ilk yazılı kanunlardır. Yasaların önem arzeden bir diğer yönü ise ilk sosyal reform, ilk mülkiyet hakkı gibi; kendi zaman şartlarına göre büyük devrimlerdir. Tarihte bilinen en eski yazılı kanunu hazırlatan kişi. Kendisinin adı ile anılmış bu kanun basit kurallar içerir, daha çok "tarla sürenin, hayvan sağanındır" mantığı ile hazırlanmış ve dönemin ur şehrinde dini eksenli bir yönetim süren ve halkı ekonomik anlamda sömüren din adamlarının urukagina tarafında bir gece devrimi ile alaşağı edilmesi üzerine yazılmış kanunlar bütünü. Takriben MÖ. 3 bin de gerçekleştiği söylenmektedir. Ayrıca urukagina tarihin ilk devrimcisi sayılır bu olayla. Aşağı Mezopotamya'da bulunan Sümerlerin kralı Urukagina tarafından ilk yazılı kanunlar oluşturulmuştur (M.Ö. 2375). Bu kanunların cezalandırma yöntemi genel olarak "fidye" yani "bedel" sistemine dayalıydı.) Bataklıkları kurutarak tarım arazilerini oluşturmayı başarmışlardır.
Urukagina hangi alanda kanunlar yapmıştır?
Sosyal kanunlar, ticaret kanunları, özel kanunlar. İnsanların birbirlerine karşı işledikleri suçlara yönelik kanunlardır.
-
Hukukta İlkler – Tarih Testi
Sıra Sizde!
Bu içeriğimize, siz de yorumlarınız ile katkıda bulunabilirsiniz!
Bu alanlara yorum eklemeden önce lütfen Kullanım Koşullarımıza göz atınız!
Subscribe
Login
0 Yorum
Eskiler
Siteden