Pazar, Ekim 13, 2024

Medeni Hukuk Final Sınavı – 1/B – A.Ü.H.F 2005-2006

- Advertisement -

Ankara Üniversitesi Fakültesi 2005-2006 Öğretim Yılı I-B Sınıfı MEDENİ HUKUK Final Sınavı

Ankara Üniversitesi Fakültesi
2005-2006 Öğretim Yılı I-B Sınıfı
MEDENİ HUKUK
Final Sınavı

SINAV TALİMATI:

1. Sınav süresi 100 dakikadır. 2. Başka kağıt verilmeyecektir. 3. İstenilen sorudan başlanabilir. Ancak sorunun kendi içindeki sıraya mutlaka uyulacaktır. 4. Kurşun kalem kullanılmayacaktır. 5. Cevaplar okunaklı ve düzgün yazılmalıdır,okunamayan cevaplar değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır. Cevaplar mutlaka gerekçeli olacaktır. 6. Kanun kullanılmayacaktır.

SORU I

OLAY

30 yaşındaki İzmirli ünlü ve zengin işadamı (A) ile 16 yaşındaki genç ve güzel bir kız olan (B),bir arkadaş toplantısında tanışırlar. Bu tanışma kısa sürede aşka dönüşür,(A) ile (B),ailelerine haber vermeden gizlice kendi aralarında nişanlanırlar.

Bu arada (A),(B)’yi pek çok kıymetli takı ve elbise alarak hediyelere boğar. (B) de,bu hediyelere mukabele etmek ister; bu maksatla ailesinin kendisine verdiği harçlıkla at yarışlarına katılır ve bu yarışlardan kazandığı para ile nişanlısı (A)’ya yarış atı satın alıp hediye eder.
Bu nişanlık dönemi kısa sürer, (A) ve (B) bir gün her nasılsa gizlice ve resmen evlenirler. Evlendikleri sırada (B), henüz 17 yaşını tamamlamamıştır; keza (B)’nin anne ve babasının izni de alınmamıştır.

Bu şekilde evlenen (A) ile (B), evliliklerinin ilk (gerdek) gecesini, hatıra olsun diye, video kasete kaydederler. Kocası (A) işe gittiğinde, evde yalnız kalan (B), oturduğu mahallede film kasetçiliği yapan (K)’dan kaset kiralayıp onları videoda seyrederek vakit geçirir. Bir gün (B), bu suretle kiraladığı kaset yerine, yanlışlıkla gerdek gecesi çektikleri kaseti (K)’ya verir. (K), bu durumu fırsat bilerek, söz konusu kaseti çoğaltıp pornografik film olarak yüksek bedelle satmaya ve kiralamaya başlar. Bir süre sonra gerçek durumu öğrenen (A) ile (B), büyük elem ve üzüntüye kapılırlar. O elem ve üzüntü ile dertlerine deva olacak bir hukukçu ararlar.

(A) İle (B), evliliklerinin üzerinden 10 yıla yakın bir süre geçmesine ve kendilerinin de çok arzu etmelerine rağmen bir türlü çocuk sahibi olamazlar. Bunun üzerine kadın doğum mütehassısı olan (C) adındaki bir erkek doktora birlikte başvururlar. Yapılan tetkikler sonunda (A)’nın kısır olduğu ortaya çıkar. Bu durumda çiftlerin, ancak başka bir erkekten alınacak spermin kadının rahminde sun’i döllendirilmesi yoluyla çocuk sahibi olabilecekleri kendilerine ifade edilir. (A) ile (B) bir süre düşünüp, kendilerine belirtilen sun’i döllenme yoluyla çocuk sahibi olmaya karar verirler. Bu kararı müteakip doktor (C)’nin nezaretinde 1 yıl süren tedavi sonucu (A) ile (B),(E) bir kız çocuğu sahibi olurlar. (A),(E)’yi doğumunun birinci haftasında kendi nüfusuna kaydettirir. Kızı (E)’nin doğumunu müteakip bir iş seyahatine çıkan (A),geçirdiği bir trafik kazasında hayatını kaybeder. Bu olayı duyan kadın doğum mütehassısı ve tedaviyi uygulayan doktor (C) (E)’nin kendisinden olduğunu ve çocuğunu tanımak istediğini bildirir. Yapılan tetkikler sonucu (E)’nin (C)’nin genlerine sahip olduğu anlaşılır. Bunun üzerine ulusal bir televizyonda düzenlenen açık oturuma çocuğun annesi (B) ile babası olduğunu iddia eden mütehassıs doktor (C) katılır. (B) çocuğu sun’i döllenme yoluyla (C)’den edindiğini; buna karşılık (C) ise, (B) ile birbirini sevdiklerini ve bu sebeple zaman zaman birlikte olduklarını, dolayısıyla çocuğun bu birlikteliklerinin tabii ve normal ürünü olduğunu iddia eder.

Doktor (C), aynı zamanda (D) adında bir hanım ile evli olup, ondan da 5 yaşında (F)adında bir erkek çocuğa sahip bulunmaktadır.

SORULAR

* (A) ile (B)’nin yaptıkları nişanlanma geçerli midir? Niçin? (5 puan)
* (B)’nin yarış atı yapmak için yaptığı alım satım sözleşmesi geçerli midir? (B), satın aldığı bu yarış atını (A)’ya hediye edebilir mi? (10 puan)
* (A) ile (B)’nin yaptıkları bu evlilik geçerli midir? Bu bakımdan böyle bir evliliğin doğurabileceği hüküm ve sonuçları,varsa tabii olduğu müeyyideleri ve süreli tek tek ele alarak açıklayınız.(10 puan)
* Kaset olayının ortaya çıkması üzerine (A) ile (B),genç bir hukukçu olarak size başvurmuş olsalardı, onlara kasetçi (K) ve müşterileri aleyhine ne gibi hukuki yollara başvurmalarını tavsiye ederdiniz? Bu yolları sebep ve sonuçları ile birlikte ayrı ayrı anlatınız.(10 puan)
(A)’nın ölmesi durumunda mirasçılarının yukarıda vermiş olduğunuz cevaptaki hukuki yollara başvurup vuramayacağını gerekçeli olarak belirtiniz.(5 puan)
* Sun’i döllenme yoluyla çocuk sahibi olmak Türk Hukuku bakımından muteber ve mümkün müdür? Bu konuya ilişkin düzenlemeleri dikkate alarak cevaplandırınız.(5 puan)
* (C)’nin ,(E)’yi tanımak istemesinin amacı ne olabilir? Tanıma (C)’yi bu amacına eriştirebilir mi?(5 puan)
* (C),(E)’yi tanıyabilir mi? Nasıl döllenmenin tabii veya sun’i yoldan olması bu bakımdan bir etki yaratır mı?(10 puan)
* Bir önceki soruda vardığınız sonuçlara göre (F) ile (E)’nin büyüdükleri zaman birbiriyle evlenip evlenemeyeceklerini tartışınız. (5 puan)
(D), kocası (C)’nin sperm vererek bir kısım müşterilerinin sun’i yoldan döllenmesini sağladığını ileri sürerek ondan boşanmayı talep edebilir mi? Neden?(10 puan)

SORU II

Ticari işletmek amacıyla vakıf kurulup kurulmayacağını tartışınız.(5puan)

SORU III

Türk Medeni Kanunu’nun 3. maddesinin I. Fıkrasına göre ”Kanunun iyi niyete hukuki bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyi niyetin varlığıdır.” Türk Medeni Kanunu’nun iyi niyete hukuki sonuç bağladığı hallerden 5 tanesini örnek vererek açıklayınız.(15 puan)

SORU IV

Türk Medeni Kanunu’nun 16. Maddesinde yer alan, ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlıların kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada kanuni temsilcilerinin rızasına gerek olmadığına ilişkin düzenlemenin istisnalarını belirtiniz.(10 puan)

Başarılar Dileriz
Doç. Dr. Veysel BAŞPINAR Doç. Dr. Hasan Seçkin OZANOĞLU

İçeriğimize yorumda bulunmak ister misiniz?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu Hafta İlgi Görenler

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi – 2024-2025 Yılı

Resmî Gazete'de 03.10.2024 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Barolar...

5651 Sayılı Kanun Dışında Düzenlenen Erişimin Engellenme Usulleri

Günümüz dünyasında teknolojinin hızla gelişmesi ve bilgisayarların çeşitli yöntemlerle...

Borçlar Hukuku Özel Pratik Çalışması (Kira) – İÜHF – 16.01.2015

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Borçlar Hukuku kira konulu Özel...

İşçinin İş Sözleşmesini Mobbing Nedeniyle Fesih Hakkı

Son yıllarda işçi ve işveren arasındaki çalışma barışını tehdit...

Genel Kamu Hukuku – İnsan Hakları Pratik Çalışması – 15.5.2009 – AÜHF

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Genel Kamu Hukuku dersi, “İnsan...

Hukuk Başlangıcı Vize Sınavı Soru – Cevapları...

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Başlangıcı dersi için 11.01.2018 tarihinde gerçekleştirilmiş vize sınavı soru ve cevapları,

Miras Hukuku Vize Sınavı – 2015 –...

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2014-2015 öğretim yılı Miras Hukuk...

İdari Yargılama Usulü Final ve Bütünleme Sınavları...

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2013-2014 öğretim yılı İdari Yargılama...

Roma Hukuku 2021-2022 Bütünleme Sınavı – Kırklareli...

Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2021-2022 Akademik Yılı Bahar Dönemi...

Roma Hukuku 2021-2022 Final Sınavı – Kırklareli...

Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2021- 2022 öğretim yılı Roma...

İdare Hukuku Final Sınavı Soru ve Cevapları...

2018-2019 Akademik Yılı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2/B sınıfı...

Ceza Hukuku Genel – Vize Sınavı Soru...

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Genel dersi vize...

Siyasal Tarih Vize Sınavı – Soru ve...

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2018-2019 öğretim...

Siteden