Genel Kamu Hukuku Vize Sınavı (Soru-Cevapları) – F.S.M. Üni. Hukuk F. – 13.11.2019

FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ

HUKUK FAKÜLTESİ

2019/2020 GÜZ YARIYILI

“GENEL KAMU HUKUKU”  ARA SINAVI

 

Adı:                      Soyadı:                                               Numara:

 

13.11.2019

Açıklamalar

¨Yanınızda veya sıranızda kitap, not vs. bulundurmayınız ♦Cep telefonları sınav salonu dışında tutulmalıdır ¨Kurşun kalem kullanmayınız ¨Birbirinizden kalem vb. şeyler istemeyiniz ¨Cevap kağıdında yazılar okunaklı olmalı ve yazım kurallarına uyulmalıdır; okunamayan kısımlar değerlendirme dışı bırakılacaktır ¨İstenilen sorudan başlanabilir ♦Sınav süresi  70 Dakikadır.

Başarılar Dilerim.   Dr. Aslan DELİCE

SORULAR

Açıklamalar

¨Yanınızda veya sıranızda kitap, not vs. bulundurmayınız ♦Cep telefonları sınav salonu dışında tutulmalıdır ¨Kurşun kalem kullanmayınız ¨Birbirinizden kalem vb. şeyler istemeyiniz ¨Cevap kağıdında yazılar okunaklı olmalı ve yazım kurallarına uyulmalıdır; okunamayan kısımlar değerlendirme dışı bırakılacaktır ¨İstenilen sorudan başlanabilir ♦Sınav süresi  70 Dakikadır.

Başarılar Dilerim.   Dr. Aslan DELİCE

SORULAR

            1- Gerek Atina’da gerekse Sparta’da yurttaşlığın temel koşulu özgür olabilmektir. Yurttaş ve Polis için özgürlük ne anlama gelir? Açıklayınız.

            2-Platon ideal polisi anlattığı “Devlet” adlı eseerinde toplumu iş bölümü esasına dayalı üç sınıflı bir yapı üzerine oturtur:

            I-Üreticiler/Çalışanlar II- Savaşçılar/Koruyucular  IIIYöneticiler. Platon bu eserinde savaşçılar/koruyucular için mülkiyet ve aile kurumunu hangi gerekçelerlerle nasıl düzenlemiştir? Açıklayınız.

            3- Aristoteles’in kölelik hakkındaki fikirlerini ve bu kurumu nasıl meşrulaştırdığını izah ediniz.

            4- Stoa Okuluna göre erdeme uygun yaşamak insanın ödevidir. Bu cümlede vurgulanan ödevin ne olduğunu ve insanları nasıl olup da eşitlediğini açıklayınız.

            5- Aşağıdaki kavramları açıklayınız:

  1. a) Barbar b) Metik         c) Fief Sözleşmesi d) İktidar İlişkisi (Max Weber’e göre)  e) Serf

CEVAP ANAHATARI

            1- Gerek Atina’da gerek Sparta’da yurttaşlığın temel koşulu özgür olabilmektir. Ancak bu özgürlük yalnızca köle olmamak anlamına gelmez. Çünkü metikler bu anlamda özgür oldukları halde yani köle olmamalarına karşın yurttaş değildirler. O halde kastedilen özgürlük bununla sınırlı değildir. Polis yurttaşlığı,  kadınları ve metikleri özgür olmalarına rağmen dışlayan bir niteliğe sahiptir. Antik Yunan’da hem yurttaşları hem polis’i niteleyen özgürlük kavramı başına buyrukluğu içerir; Bir yandan çalışıp çalışmama özgürlüğünü özellikle de başkası için çalışmak zorunda olmayışı diğer yandan da efendisiz olmak anlamına gelir. Benzer şekilde polis içinde özgür olmak efendisiz olmayı gerektirir. Bu da bir başka polis için çalışmak zorunda olmamak ve ona haraç vermek zorunda kalmamak anlamına gelir. Birde yönetimin adı, biçimi ne olursa olsun kendi yurttaşlarınca yönetilmek de polisin özgürlüğünün göstergesidir. Yunan dünyası için özgürlük, zorunluluklar dünyasına ait olmamak demektir.

            2- Koruyucuların ortak yaşamında hiçkimse özel mülkiyete sahip değildir. Böylece mülkiyet kaynaklı çatışma ve çekememezlikler  oratadan kaldırılmış olur. Altın ve gümüş gibi değerli madenler bu sınıfa yasaklanarak koruyuculardan zengin ya da fakir olmayası engellenir. Bu sınıfın görevi  içerde düzeni korumak dışarda polisi savunmak olduğuna göre başka bir faaliyette bulunamazlar. Tüm sınıf aynı işlevle donatıldığına göre büyük bir aile gibi aynı biçimde ve birlikte yaşamalıdırlar.

            Platon bu sınıf için aile kurmayı da yasaklar. Arkasında bir ailesi olan savaşçının aklı savaşta değil ailesinde olacaktır. Eş ve çocuk sevgisi ailenin polisin önüne geçerek  bireysel tutkuları körükleyebilecektir. Aile, koruyucular sınıfının  polise vermesi gereken sevgisini kendine tahsis ederek polisi tehlikeye düşürebilecektir. O halde kaldırılmaldır. Ama üreticiler sınıfı aile kurabilir. Yöneticiler ve savaşçılar için kadınlar ve çocuklar ortak olacaktır. Çocuklar devlet tarafından büyütülecektir.

            3-  Aristoteles, köleliğin doğal olduğunu, hayatın sürdürülmesi ve ev yönetiminin idamesi için bir araç olduğunu ileri sürer. Kölelik kurumu şu argümanlar kullanılarak meşrulaştırılmaya çalışılır: Zihnin bedeni yönetmesi gibi efendinin de köleyi yönetmesi doğaldır. Daha iyiler daha değersizleri yönetir: İşte bu sebeple asgari bir akla sahip olan kölenin aşağı bir varlık olarak itaat etmesi doğaldır. Kölelik iktisadi açıdan da gerekli bir kurumdur. Çünkü köleler üretimin vazgeçilmez bir parçasıdır. Cansız araçlar yani tezgahlar, eşyalar, aletler onları kullanan canlılar olmadan nasıl ki işe yaramıyorlarsa üretimin vazgeçilmez parçası olan köleler de diğer üretim parçaları gibi efendileri olmadan bir işe yaramazlar.  

            Efendinin köle üzerindeki üstünlüğü, siyasal yaşamda yönetenlerin, daha değersiz olan yönetilenler üzerindeki üstünlükleri ile aynıdır. Efendinin köle üzerindeki hâkimiyeti tiranlığa benzer bir nitelik taşıdığı için önemli olan daima efendinin çıkarıdır.

            4- Ödev: İnsanın, tanrının kendisine verdiği rolü oynaması demektir. Rolün ne olduğu ise önem taşımaz. İşte bu nedenle özgür-köle, zengin-yoksul, soylu-avam gibi toplumsal roller arasındaki farklılıklar yok olur. Herkes, verilen rolleri yerine getirme noktasında eşitlenir. İnsanlar, aynı ilahi yasaya boyun eğen “tanrının çocukları olarak kardeştir.” İnsanlar toplumsal statülerinden bağımsız olarak yazgılarına boyun eğme noktasındaki ahlaki tutumları  ile özgür kabul edilir. Stoacı düşüncenin bu türden bir içsel özgürlük vurgusu erdemli mutlu yaşamın, dış koşullardan bağımsız olduğu iddiasını öne sürmektir.Stoacılar için eşitsizlik bilge ile bilge olmayan arasındadır.

            5- a) Fief Sözleşmesi: Tüm Orta Çağ boyunca Avrupa’ya damgasını vuran ve toprağın kullanımını düzenleyen sözleşmedir. En büyük Süzeren (senyör) Kraldır, İmparatordur. Toprak mülkiyeti krala aittir. Senyör/Kral, Vassal’ına (daha alt düzeydeki senyör) belirli toprak parçasının intifa (kullanım) hakkını sözleşme ile devreder. Toprak karşılığında vassal belli miktarda altını her yıl ödeyecektir.  Ayrıca belirli sayıda asker besleyip kralın emrine tahsis etmekle yükümlüdür. Senyör, kraldan sözleşme ile intifa hakkını aldığı topraklar üzerinde idari, mali, adli yetkilere sahiptir. Köylülere toprak ve tarım aletlerini kiralayarak ürünün önemli bir kısmına el koyar. Fief sözleşmesiyle toprak sahibi soylu sınıf, topraklar üzerinde yaşayan serf’e egemen olur ve onları ekonomik anlamda sömürür.

  1. b) Metik:Polis’e yerleşmiş olan yabancılardır. Özgür olmalarına karşın siyasal haklardan mahrumdurlar. Ziraat ve ticaretle uğraştıkları için zengindirler. Özgürlüğüne kavuşan kölelerde bu sınıfa dahil olur. Metik’ler evlilik ve evlatlık ilişkisi yoluyla yurttaşlık haklarını elde edebilirdi.
  2. c) Barbar: Antik Yunan Polis’inde yurttaş-barbar ayrımı vardır. Barbar, yabancı olan herkes için kullanılan bir sıfattır. Esas olarak yunanca konuşmayan yabancılara işaret eder.
  3. d) İktidar İlişkisi (M. Weber’e göre): A’nın B’ye, B’nin istemediği bir şeyi yaptırabilme gücüdür. Bu anlamıyla sadece devletle birey arasında değil tüm toplumsal ilişkilerde örneğin aile okul ya arkadaşlık ilişkilerinde de iktidar ilişkisi mevcuttur.
  4. e) Serf: Yarı köle, toprağa bağımlı senyöre tabi ortaçağ Avrupa köylüsüdür. Toprağı işlemek, vergi ödemek ve şatoyu korumak gibi görevleri vardır.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

🔗 Bu Hafta İlgi Görenler

Arabuluculuk Anlaşma Tutanağı – Cebri İcraya Elverişlilik

Arabuluculuk anlaşma belgesinde; alacağın şarta bağlanması, eda hükmü içermemesi...

Eşit İşlem İhlali, Tek Başına Sendikal Tazminat İçin Yeterli Değildir.

ÖZET: Uyuşmazlık; sendikanın davacı adına dava açma yetkisi bulunup...

HMK Madde 8 – Bir yerde geçici olarak oturanlara karşı açılacak davalarda yetki

Bir yerde geçici olarak oturanlara karşı açılacak davalarda yetki MADDE...

Borçlar Hukuku Genel Bütünleme Sınavı Soruları...

SINAV METNİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER...

Borçlar Hukuku Genel Final Sınavı Soruları –...

SINAV METNİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER...

Ceza Hukuku Genel Final Sınav Soruları –...

📢 MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ DUYURUSU 📢 ⚖️ CEZA HUKUKU...

Ceza Hukuku Genel Bütünleme – Marmara Ün....

📚 MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 📚 ⚖️ CEZA HUKUKU BÜTÜNLEME...

Ceza Muhakemesi Hukuku Af Sınavı Vize Sınavı...

SINAV METNİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ CEZA HUKUKU GENEL HÜKÜMLER (10.01.2011,...

Genel Kamu Hukuku Bütünleme Sınavı – Sınav...

SINAV METNİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ÇİFT NUMARALI YILLIK MÜFREDATA BAĞLI...

Genel Kamu Hukuku Vize – Soru ve...

SORU METNİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ GENEL KAMU HUKUKU YILLIK ÖĞRENCİLER İÇİN...

İdare Hukuku Final Sınavı Soru ve Cevapları...

📖 SINAV METNİ 📖 OLAY I A Büyükşehir Belediye Meclisi, S...
0
Would love your thoughts, please comment.x