İ.Ü. HUKUK FAKÜLTESİ – AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMASI
(tek numaralı öğrenciler)
OLAY : A, yolda tanıştığı 16 yaşındaki B’ye âşık olmuş ve başkasına tasarladığı bir yüzüğü B’ye vererek artık nişanlı sayılacaklarını bildirmiştir. B de nişana güvenerek kendisine G güzellik salonundan gelen yüksek ücretli iş teklifini reddeder. Durumu çevresine nasıl açıklayacağını düşünen A, nişanlısı B’ye, nişanlanmalarının bir süre gizlenmesi gerekliliğinden bahsetmiş, B de bunu kabul etmiştir. B’nin mali durumu iyi olan babası C, A’ya bir otomobil; A’nın babası D’ye de altın bir çakmak hediye etmiştir. A, bu sırada birtakım kadın arkadaşlarıyla samimi şekilde yazışmaya devam etmektedir. Bu yazışmaları fark eden B, A’ya bir daha yüzünü görmek istemediğini söyler.
A’nın abisi E, daha önce hayatına hiçbir erkeğin girmediğini, ömrü boyunca ailesiyle oturup hiç çalışmadığını söyleyen F ile evlenmiştir. E ve F çiftini nikâhtan üç ay sonra ziyaret eden E’nin arkadaşı G, F’nin daha önceden sık sık gittiği pavyonda çalıştığını fark etmiş ve bu durumu uygun şekilde derhal E’ye söylemiştir.
SORULAR :
1) a) A ile B arasındaki nişanlılık geçerli midir? Tarafların bu nişanı gizlemelerinin
nişanlamanın geçerliliği bakımından önemi var mıdır? Açıklayınız.
b) B’nin A’ya karşı yüzünü görmek istemediğini beyan etmesinin sonuçları neler olur?Açıklayınız.
2) E, daha önceden F’nin pavyonda çalıştığını öğrenmesi üzerine hangi hukuki yola başvurabilir? F, E’ye durumdan ve o hayattan uzaklaştığında bahsetmiş olduğu ve fakat halen gizlice çalıştığı varsayımda aynı hukuki yola başvurmak mümkün olur mu? Açıklayınız.
3) a) F’nin nikâh anında uyuşturucu madde etkisi altında olduğu varsayımında, bu durumun F ve E arasındaki evlilik ilişkisi üzerindeki etkisi ne olur, kim veya kimler hangi hukuki yola başvurabilir? Açıklayınız
b) F, akıl hastası olsaydı, yanıtınız hangi değişirdi? Açıklayınız.
Kaynak: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İMECE grubu