28.03.2019
MEDENİ HUKUK – PRATİK ÇALIŞMA
(Tek numaralı öğrenciler)
OLAY: Bayan A ve Bay B, 20.01.2005 tarihinde evlenmişler ve 10.06.2005 tarihinde Bayan A C’yi dünyaya getirmiştir. 01.03.2010’da eşinin günlüklerini okuyan Bay B, evlenmeden önce eşinin Bay D ile ilişkisinin olduğunu öğrenmiş ve bu sebeple eşi ile sürekli tartışmalar yaşamaya başlamıştır. Evliliğindeki sıkıntılara ekonomik sıkıntılar da eklenen B çalışmak için yurt dışına gitmeye karar vermiştir. B çalışmak için gittiği Şili’den annesi E’yi arayarak, kendisine maden ocağında iş bulduğunu, ayrıca A’nın günlüklerinden okuduğu bilgiler üzerine C’nin kendi çocuğu olup olmadığı hususunda ciddi şüphelerinin bulunduğunu söylemiştir. Bu konuşmadan birkaç gün sonra, 5 Ağustos 2010’da, E, Şili’de bir maden ocağında patlama meydana geldiğini öğrenmiş ve kazadan yaklaşık iki ay sonra maden ocağında mahsur kalan bazı işçilerin kurtulduğu haberini gazeteden okumuştur. Fakat E, tüm çabalarına rağmen bir daha oğlundan haber alamamıştır. E daha sonra, A ile D arasında bir yakınlaşmanın olduğunu B’nin komşularından duymuştur.
SORULAR:
1.
a. Bay B’nin, A ile D arasındaki ilişkiyi öğrenmesinden sonra C ile arasındaki soybağını ortadan kaldırmak üzere başvurabileceği hukuki bir imkan bulunmakta mıydı? Söz konusu hukuki imkanı süresini de belirterek açıklayınız.
b. Bu davada A’nın gebe kaldığı dönemde sadece B ile ilişkisinin bulunduğunu ispat etmesi, açılmış olan davanın hukuki seyrini ne şekilde etkileyecektir? Açıklayınız.
c. B’nin bu davayı açmadan Şili’ye gittiğini varsaydığınızda, somut olayın şartları ışığında davanın kim veya kimler tarafından kim/kimlere karşı, hangi süreler içinde açabileceğini açıklayınız.
2.
a. Somut olayda D’nin, yapmış olduğu vasiyetname ile, C’nin B ile olan soybağının ortadan kalkması şartı ile C’yi tanıdığı ve 01.02.2011 tarihinde vefat ettiği ihtimalinde, tanımanın hukuken geçerli olup olmadığını açıklayınız.
b. Vasiyetnamenin açılmasıyla birlikte tanımayı öğrenen D’nin annesi F’nin tanımayı ortadan kaldırmak için başvurabileceği bir hukuki imkan bulunmakta mıdır? Açıklayınız.
3. Somut olayda C’nin gerçek babasının G olduğunu 2018 yılında öğrenmesi ihtimalinde, G ile arasında soybağını kurmak için başvurabileceği bir hukuki imkan bulunmakta mıdır? Bu davanın başarıya ulaşma şartlarını çeşitli ihtimalleri de dikkate alarak açıklayınız.
Kaynak: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İMECE grubu