Cuma, Ekim 11, 2024

Medeni Hukuka Giriş ve Kişiler Hukuku Pratik Çalışması – İÜHF – 15.01.2015 – İÜHF

- Advertisement -

Medeni Hukuka Giriş ve Kişiler Hukuku Pratik Çalışması – 15.01.2015 – İÜHF

2014-2015 AKADEMİK YILI MEDENÎ HUKUKA GİRİŞ VE KİŞİLER HUKUKU

(ÇİFT NUMARALI ÖĞRENCİLER-İKİNCİ ÖĞRETİM) PRATİK ÇALIŞMA-V

15 Ocak 2015

Olay I.

 Çöp toplayıcısı Bay Ç, ünlü Ziyagil Ailesinin evinin yakınındaki çöplükte bir vazo ve bir tablo bulur. Eşyaların sahipleri tarafından çöpe bırakıldığını düşünen Bay Ç, tabloyu henüz yeni evlenmiş olan ve resimlere özel ilgi duyan kızı Bayan K’ya ev hediyesi olarak verir; ancak tabloyu çöpten bulduğunu kızına söylemez.

Vazoyu ise antika eşya alım satımı işi ile uğraşan arkadaşı A’ya götürür. Aslında vazonun antika değer taşıdığını ve çok kıymetli olduğunu hemen anlayan Bay A, Bay Ç’ye vazonun herhangi bir özellik taşımadığını, ancak arkadaşlıklarının hatırına 100 TL’ye satın alacağını söyler. Bay Ç de arkadaşına inanarak vazoyu satıp teslim eder. Bir süre sonra Bay A’nın dükkanına gelen eski müşterisi, antika koleksiyoncusu Bay M, vazoyu görünce karşılığında Bay A’ya 1 milyon TL teklif eder ve vazoyu satın alır. Bay M satın aldıktan hemen sonra profesyonel

fotoğrafçıya vazonun fotoğraflarını çektirip, bunları kendisine ait antika kataloğunda sergiler. 

Aradan geçen 10 yılda iki çocuk sahibi olan ve kocası bir süredir işsiz kalan Bayan K, yaşadıkları ekonomik sıkıntının da etkisiyle babasının hediye ettiği tabloyu satmak ister. Herhangi bir değeri olup olmadığını öğrenmek için evinin yakınındaki müzeye götürür. Müze yetkililerinin yaptıkları bilimsel araştırmalar ve kaynak çalışmaları sonucunda tablonun çok ünlü bir ressama ait olduğu ortaya çıkar. Müze yetkilileri Bayan K’ya tabloyu müzayedede satmayı teklif ederler. Bu habere çok sevinen ve hayatının kurtulduğunu düşünen Bayan K hemen teklifi kabul eder. Tam müzayedenin yapılacağı gün Ziyagil ailesinin küçük torunu Bay B söz konusu tablonun Ziyagil ailesine ait olduğunu belirterek iadesini talep eder. Bu ihtilaflı durum neticesinde müzayede durdurulur. 

Soru 1.

Ziyagil ailesi tablonun kendilerine ait olduğunu ispat ettiği taktirde, tablonun iadesini talep edebilir mi? Tablonun Ziyagil ailesinin elinden çıkış şekline göre çeşitli ihtimalleri dikkate alarak açıklayınız. 

Soru 2.

Bay M’nin vazoyu Bay A’nın dükkanından satın aldıktan sonra, resimlerini kendisine ait antika kataloğunda yayınlaması sonucu Ziyagil ailesi vazodan haberdar olursa Bay M’den vazoyu kendilerine iade etmesini isteyebilirler mi? Açıklayınız.

Olay II.

Hamile ve şeker hastası olan Bayan E erken doğum yapmak üzere hastaneye getirilir. Doktor D, Bayan E’de şeker hastalığı dolayısıyla böbrek yetmezliği olduğunu ve doğumdan evvel böbrek nakli yapılmazsa doğum sırasında hem kendisinin hem de karnındaki çocuğu Ç’nin hayatının tehlikeye gireceğini belirtir. Bayan E’nin 17 yaşındaki kız kardeşi Bayan S böbreğini vermeyi teklif eder, ancak anne ve babası buna izin vermezler. Bunun üzerine Bayan E’nin eşi Bay K karısına böbreğini vermek istediğini belirtir. Ameliyattan önce Bayan E’nin ve Bay K’nın rızaları alınırken, Bayan E doktor D’ye, eğer ameliyatın sonuçları başarılı olmaz ve bitkisel hayata girerse suni yöntemlerle makineye bağlı yaşatılmak istemediğini belirtir ve böyle bir durumda tedavinin kesilmesini talep eder. Ameliyat sırasında doktorun kusurlu müdahalesi sonucunda Bayan E hayatını kaybeder, Ç’nin de erken doğum sırasında oksijensiz kalması sebebiyle beyninde hasar meydana gelir.

Soru 1.

Böbrek nakli için Bay K’nın rızası ne şekilde alınmalıdır? Yine nakil bakımından anne babası onay verseydi Bayan S’nin aynı şekle bağlı olarak bağış yapması mümkün olur muydu ?

Soru 2.

Bayan E’nin doktor D’ye, eğer ameliyatın sonuçları başarılı olmaz ve bitkisel hayata girerse suni yöntemlerle makineye bağlı yaşatılmak istemediğini belirterek, böyle bir durumda tedavinin kesilmesini talep etmesi hukuken geçerli midir? Açıklayınız.

Soru 3.

Doğum sırasında oksijensiz kalması sonucu beyninde hasar oluşan Ç zararlarının karşılığında herhangi bir kimseden talepte bulunabilir mi? Açıklayınız. 

İçeriğimize yorumda bulunmak ister misiniz?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu Hafta İlgi Görenler

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi – 2024-2025 Yılı

Resmî Gazete'de 03.10.2024 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Barolar...

Okuryazar Olan Ve Bedensel Engeli Bulunmayanların İmza Yerine Parmak İzi, İşaret Ya Da Mühür Kullandıkları Sözleşmelerin Geçerliliği

Bilindiği üzere, borçlar hukukumuzda yazılı şekilde yapılması öngörülen sözleşmelerde...

5651 Sayılı Kanun Dışında Düzenlenen Erişimin Engellenme Usulleri

Günümüz dünyasında teknolojinin hızla gelişmesi ve bilgisayarların çeşitli yöntemlerle...

Borçlar Hukuku Özel Pratik Çalışması (Kira) – İÜHF – 16.01.2015

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Borçlar Hukuku kira konulu Özel...

Genel Kamu Hukuku – İnsan Hakları Pratik Çalışması – 15.5.2009 – AÜHF

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Genel Kamu Hukuku dersi, “İnsan...

Sorularla Türk Medeni Kanunu Kişiler Hukuku –...

Türk Medeni Kanunu'na (TMK) göre kişiler hukuku, bireylerin medeni...

İdare Hukuku Vize Sınavı İçin Pratik Çalışma-...

2018-2019 Öğretim Yılı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku...

Siyaset Bilimi (Soru Cevap Şeklinde – 339...

339 soru ve cevabından oluşan siyaset bilimi dersi S.1- Felsefe...

İdare Hukuku Vize Sınavı İçin Pratik Çalışma-...

2018-2019 Öğretim Yılı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku...

İdare Hukuku Pratik Çalışmalar – Marmara Üni....

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku, 18.03.2016 tarihli pratik...

İdare Hukuku Pratik Çalışmalar – Marmara Üni....

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku, 11.03.2016 tarihli pratik...

İdare Hukuku Pratik Çalışmalar – Marmara Üni....

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku, 15.04.2016 tarihli pratik...

İdare Hukuku Pratik Çalışmalar – Marmara Üni....

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku, 22.04.2016 tarihli pratik...

Siteden