11.4.2019
İÜ. HUKUK FAKÜLTESİ
AİLE HUKUKU PRATİK ÇALIŞMASI
(Tek Numaralı Öğrenciler)
OLAY : Avukat A, öğretmen B ile evlidir ve bu evlilikten iki çocuk sahibi olmuştur. A’nın işleri nedeniyle eve ve kendisine ilgi göstermemesinden bunalan B, kendi isteği ile üç aylık geçici görevlendirme ile başka bir şehirde göreve atanmıştır. B, yeni görev yerindeki kiraladığı eve taşınırken tanıştığı hekim C ile kısa bir süre sonra birlikte yaşamaya başlamıştır. C ile kurduğu yeni hayattan memnun olan B, geçici görevlendirmesinin sona ermesine karşın A ile ortak konutlarına geri dönmemiştir. Bunun üzerine A, B’nin görevlendirme süresinin bitmesinden üç ay sonra B’ye ortak konuta dönmesi hususunda usulüne uygun olarak ihtar çekmiştir. Bu esnada C tarafından kovulan B, kiraladığı eve geri dönmüş olup ihtarnameyi tebellüğ etmesinden üç ay sonra pişman olarak A ile ortak konutlarına geri dönmeye teşebbüs etmiştir. İhtarname çektikten sonra, iş arkadaşı D ile de önceden ilişkiye girdiğini de öğrendiği B’yi bir anda görünce deliye dönen A, B’ye komşuların duyacağı şekilde ağır hakaretler etmiş ve B’nin kafasına küllükle birkaç kez vurmak suretiyle hastanelik etmiştir.
SORULAR :
1. A, B’ye karşı hangi hukuki sebep veya sebeplere dayanarak boşanma davası açabilir? Olay bakımından söz konusu olabilecek tüm ihtimalleri dikkate alarak tartışınız.
2. B, A’ya karşı hangi hukuki sebep veya sebeplere dayanarak boşanma davası açabilir? Olay bakımından söz konusu olabilecek tüm ihtimalleri dikkate alarak tartışınız.
3. a. Hastaneden taburcu olduktan sonra kendi başına ayrı eve taşınan B, A’ya karşı boşanma davası açtığında hâkim hangi tedbirleri almalıdır?
b. A’nın B’nin iffetsiz olduğunu ileri sürerek boşanma davasının açılmasından sonra çocukların B ile görüşmesini engellemesi mümkün müdür?
4. Yaşananlar karşısında derin üzüntü duyan B, boşanma talep etmeksizin A’ya karşı sadece manevi tazminat davası açabilir mi? Tartışınız.
5. B’nin A ile evlendikten sonra çalışmayı kendi istediğiyle bırakmış olması varsayımında; B, A’ya karşı açtığı boşanma davasında, çalışmaması nedeniyle uğradığı gelir kaybı nedeniyle A’dan bir talepte bulunabilir mi?
Kaynak: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İMECE grubu