İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
ANAYASA HUKUKU TEK-ÇİFT NUMARALI ÖĞRENCİLER
PRATİK ÇALIŞMA METNİ
26-28 Kasım 2018
Federal Devlet
I. Varsayımsal Olay: X Devleti, Y Devleti ile girdiği savaş boyunca oluşan mali açıklarını kapatmak amacıyla 7 kolonisine ağır vergilendirme politikası uygulamış ve kolonilerinden aldığı hammaddeleri artık başka bir devletten alacağına dair yasal düzenlemeler yapmıştır. Bu gelişmelerden ekonomik anlamda olumsuz etkilenen 7 koloni bağımsızlıklarını kazanmak için X Devleti’ne savaş ilan etmiştir.
Yapılan savaş boyunca kolonilerin tümü birlikte hareket etmiş, lojistik ve ekonomik olarak birbirlerini desteklemişlerdir.
Savaş kolonilerin zaferiyle sona ermiş ve koloniler ayrı ayrı bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Bağımsız birer devlet haline gelen kolonilerden seçilen temsilciler, kolonilerin geleceğine ilişkin kararlar almak üzere A Kolonisi’nde toplanmışlardır. Toplantı devam ederken söz alan A Kolonisi temsilcisi, “Devletlerimizin her biri artık bağımsızlığını kazandığına göre, kendi anayasalarını yapmalı ve kendi devlet teşkilatlarını kurmalıdır.” ifadelerini kullanmıştır. C Kolonisi temsilcisi ise bu görüşe karşı çıkarak, “Savaş esnasında sürdürdüğümüz askeri ve siyasi dayanışma yeni kuracağımız düzenin temelini oluşturmalıdır. Her devletin kendi anayasasının olması devletlerimizin birliğine engel teşkil etmeyecektir. Bir araya gelerek siyasi birliğimizi sağlayan bir anayasa çerçevesinde yeni devlet kurabiliriz.” demiştir. D Kolonisi temsilcisi, C’nin temsilcisine katıldığını belirttikten sonra; “Bütün devletler yeni oluşturulacak devletin yasama organının alacağı kararlarda söz sahibi olmalı, ayrıca kendi sınırları dahilinde geçerli olacak kuralları kendileri koyabilmeli, kendi yöneticilerini seçebilmelidir.” ifadelerini kullanmıştır. Toplantı sonrasında yapılan oylamada tüm kolonilerin olumlu oyuyla C ve D temsilcilerinin önerileri doğrultusunda bir Z Devleti Anayasası kabul edilmiştir.
Z Devleti’nin kuruluşunun ardından zayıflayan ticari faaliyetlerine hız kazandırmayı amaçlayan F Kolonisi, denizaşırı bir devlet olan T Devleti ile ihracat antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşmanın uygulamaya konulmasını takiben Z Devleti başkanı düzenlendiği basın toplantısında kabul edilen anayasanın 3. maddesinde Z Devleti’nin yetkilerinin sayıldığı ve bu maddede yabancı devletlerle ticareti düzenleme yetkisinin Z Devleti’ne verildiği gerekçesiyle F Kolonisi’nin anayasaya aykırı davrandığını dile getirmiştir.
Sorular
1. A’nın ve C’nin temsilcilerinin öne sürdüğü görüşleri değerlendirerek, Z Devleti’nin yapısal
özelliklerini açıklayınız.
2. D Kolonisi temsilcisinin sözlerini Z Devleti’nin yapısına hakim olan ilkeler bağlamında
değerlendiriniz.
3. Z Devleti başkanının iddialarını Z’nin ve F’nin egemenlik yetkileri açısından tartışınız.
Kaynak: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İMECE grubu