Ceza Hukuku Genel Pratik Çalışması – Trabzon Üni. Hukuk F. – 03.12.2024

⚖️ OLAY I

📌 Olay:
Vinç operatörü A, işyerinde hiç sevmediği arkadaşı B’yi öldürmek istemektedir. Bir plan yapar ve vinçle beton blokları kaldırdığı sırada aşağıda bulunan B’nin üzerine bırakıp onu öldürmeyi hedefler. İstediği gibi beton blokları kaldırır, B’nin üzerine geldiği sırada elini arı sokar ve elini aniden frenden çeker. Beton bloklardan biri B’nin üzerine düşer ve B hayatını kaybeder.

📌 Soru:
A’nın sorumluluğunu belirleyiniz. (10P)


🔥 OLAY II 

📌 Olay:
Ahmet aracı ile ormanlık alanda ilerlerken toprak kütleye çarpar, araç devrilir ve alev alır. Aracın yanması sonucu etrafta bulunan ormanlık alan da yanar.

📌 Kanun Maddesi:
6831 sayılı Orman Kanunu m. 110/3: “Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenler iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

📌 Soru:
Ahmet’in sorumluluğunu nedensellik bağı bakımından değerlendiriniz. (10P)


📅 OLAY III

📌 Olay:
5 Kasım 2024 tarihinde A, arasında husumet bulunan B’yi öldürmek üzere elindeki silahı ateşler ve B yaralanır. Çevresindekilerce hemen hastaneye götürülen B, bütün müdahalelere rağmen 11 Kasım 2024 tarihinde ölür.

📌 Kanun Değişikliği:
10 Kasım 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde kasten öldürme suçunun cezası müebbet hapisten 20 yıldan 24 yıla süreli hapis cezasına değiştirilmiştir.

📌 Soru:
Somut olayı ceza hukuku bilgileriniz doğrultusunda değerlendiriniz.


🔒 OLAY IV

📌 Olay:
K, aralarında husumet bulunan L’yi uyarmak adına L’nin yeğeni M’yi 5 Kasım 2024 tarihinde kaçırır ve apartmanının bodrumuna hapseder. Birkaç gün sonra tatilden dönen komşuların bodrumdan gelen boğuk sesleri polise ihbar etmesi üzerine M, 11 Kasım 2024 tarihinde kurtarılır.

📌 Kanun Değişikliği:
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun cezası, 10 Kasım 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde alt ve üst sınırları hem temel hali (1-5 yıl) için hem de nitelikli hali (2-7 yıl) için 3 yıl artırılmıştır. (4-8 ve 5-10)

📌 Soru:
Somut olayı ceza hukuku bilgileriniz doğrultusunda değerlendiriniz.


🏭 OLAY V

📌 Olay:
Bir asfalt fabrikasında çalışan Azat ve Bedir, bir gece kazandan asfalt boşaltırken, vanayı zamanında kapatmamaları nedeniyle etrafa yayılan sıcak asfalt, kazanın yanında bulunan ve işçilerin yatakhanesi olarak kullanılan barakanın yanmasına ve içeride yatmakta olan Ceyhun’un ölmesine, Devran’ın da ağır bir şekilde yaralanmasına yol açmıştır.

Olaydan sonra hastaneye kaldırılan Devran’a hekim Lokman öncelikle ağrı kesici bir iğne yapılması için hemşire Hatice’yi görevlendirir. Ancak Hatice, Devran’a ağrı kesici bir iğne yerine yanlışlıkla içerisinde adrenalin bulunan bir iğne enjekte eder ve Devran ölür.

Daha sonra yapılan otopsiye göre, Hatice’nin yaptığı iğne olmadan da Devran’ın aldığı yaralar neticesinde bir haftadan fazla yaşayamayacağı ve mutlak surette öleceği tespit edilir.

📌 Soru:
Somut olayı, ceza hukuku bilgileriniz doğrultusunda değerlendiriniz.


🔫 OLAY VI

📌 Olay:
P, bir süredir kızına musallat olan S’den kurtulmak için, S’nin her gece işten çıkışta kullandığı yolda pusu kurar. Aynı gece S’nin yerini nihayet bulmuş olan kan davalısı R de bu yolda beklemektedir.

Birbirlerinden habersiz bir şekilde P ve R, aynı anda S’nin üzerine ateş ederler. Ancak kimin silahından çıktığı belli olmayan kurşun ile S yaralanır. Gürültüyü duyup gelenleri görünce P ve R olay yerinden kaçarlar.

P, namusunu temizleyemediği için çok öfkelenir ve ertesi gün hastanede silahla S’yi öldürür. Yapılan otopside S’nin hemofili hastası olduğu, ilk yaralanmasının dahi onun ölümüne sebebiyet verebileceği, P’nin ikinci defa ateş etmesinin ölüm neticesinin gerçekleşmesi bakımından etkili olmadığı tespit edilir.

📌 Soru:
Somut olayı, ceza hukuku bilgileriniz doğrultusunda değerlendiriniz.


💰 OLAY VII

📌 Olay:
A, Almanya’da yaşayan babasını öldürmek istemektedir. Ancak bunu 10.000 Euro karşılığında B’ye yaptırmak ister. B, bu teklifi kabul eder ve A’nın babası D’yi öldürmek için Almanya’ya gider.

Almanya’da C’den, D’nin evinin anahtarının bir kopyasını ve krokisini alır. Eve girer ve mutfaktan aldığı bir bıçakla D’yi öldürür.

📌 Soru:
Somut olayı, ceza hukuku bilgileriniz doğrultusunda değerlendiriniz.


⚖️ OLAY VIII

📌 Dosya No: Y.1. C.D. E. 2014/5331 K. 2015/1933 T. 31.3.2015

📌 Olay Özeti:
Sanık H., işletmekte olduğu yüncü dükkanının önünde maktul Ş. ve mağdur M. ile tartışmaya başlar. Tartışma esnasında sanık, Ş. ve M.’e sinkaflı sözlerle alenen hakaret eder. M., sanığın ellerinden tutarak “Çok ağır küfrediyorsun H. amca, babam yaşında adamsın, tamam artık gir içeri!” der. Ş. ise sanığa “Allah’ından bul, ben bu yeri alırken sen de bunu istemedin mi? Ben bu yeri icradan mı aldım yoksa senden zorla mı aldım?” der.

Ş. ile M. olay yerinden ayrılacakları esnada sanık, belinde bulunan ve sadece işyerinin üst katındaki evine hasren bulundurma ruhsatlı silahına sarılarak maktul Ş. ve mağdur M.’i hedef alarak ateş etmeye başlar. Ş.’i göğüs bölgesinden iki kez vurup öldürür, M.’i kolundan ve belinin sol tarafından yaralar.

Olay yerinde bulunan mağdur A.’ı hedef alıp ona da ateş ederek onu kasığının sağ ve sol bölgesinden yaralar. Silah seslerini duyan bir soruşturma nedeni ile Dinar Adliyesi’nde görevli bulunan polis memurları H. ile A. olay mahalline gelirler.

H., sanığa polis kimliğini göstererek teslim olmasını söyler, ancak sanık durmayarak polis memuru H.’e doğru ateş etmeye kalkışır. Tetik düşürür ancak silahı tutukluk yaparak ateş almaz. Polis memuru H. kendini yere atarak sanıktan uzaklaşır.

Sanık silahını doldur boşalt yapmaya devam eder. Olay yerinde bulunan polis memuru A. de sanığa kimliğini gösterir, ondan silahını bırakıp teslim olmasını ister. Silahını bırakmayan, kendisine doğru hamle yapan polis memuru A.’ye doğru ateş eden sanık onu sol kasığından vurarak yaralar.

📌 Soru:
Sorumlulukları belirleyiniz. (20 Puan)


💬 BU PRATİK ÇALIŞMA, TRABZON ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ’NİN KENDİ İNTERNET SİTESİNDEN, 10.04.2025 TARİHİ İTİBARİYLE ALINMIŞTIR.

💥 PRATİK ÇALIŞMA METNİ, TARAFIMIZCA, AKADEMİK CİDDİYETİ BOZULMAYACAK ŞEKİLDE, ÖĞRENCİ DOSTU BİR BİÇİMDE, EMOJİLER İLE DESTEKLENEREK VE ALT BAŞLIKLAR EKLENEREK, YENİDEN ŞEKİLLENDİRİLMİŞTİR.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

🔗 Bu Hafta İlgi Görenler

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek Dava Savunması – 11.04.2025

11 Nisan'da Silivri Cezaevi'nde görülen dava, Türkiye siyasi tarihinde...

Arabuluculuk Anlaşma Tutanağı – Cebri İcraya Elverişlilik

Arabuluculuk anlaşma belgesinde; alacağın şarta bağlanması, eda hükmü içermemesi...

Eşit İşlem İhlali, Tek Başına Sendikal Tazminat İçin Yeterli Değildir.

ÖZET: Uyuşmazlık; sendikanın davacı adına dava açma yetkisi bulunup...

HMK Madde 8 – Bir yerde geçici olarak oturanlara karşı açılacak davalarda yetki

Bir yerde geçici olarak oturanlara karşı açılacak davalarda yetki MADDE...

Eşin Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Taşınmazı Danışıklı Olarak Devretmesi – Muvazaa – Dava Arkadaşlığı

📌 YARGITAY HUKUK GENEL KURULU KARARI 📌 🔍 DAVANIN TEMELİ Eser...

Hukuk Fakültesi Öğrencileri İçin 15 Maddede Olay...

Başlarken 👩‍⚖️ Hukuk öğrenmek sadece teorik bilgiyle olmaz. Gerçek sınav,...

Ceza Hukuku Genel Pratik Çalışması – Trabzon...

🚗 OLAY I 📌 Olay: Ahmet (A), trafikte ilerlerken önündeki aracı...

Parlamento Hukuku Pratik Çalışması – Trabzon Üni....

MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YETERLİLİĞİ SORU: Milletvekili seçilme yeterliliğine ilişkin 1982 Anayasa hükümleri...

Anayasa Hukuku Pratik Çalışması – Trabzon Üni....

MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YETERLİLİĞİ SORU: Milletvekili seçilme yeterliliğine ilişkin 1982 Anayasası hükümleri...

Anayasa Hukuku Pratik Çalışma – İstanbul Üni....

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ANAYASA HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 8-Tek ve Çift...

Anayasa Hukuku Pratik Çalışma – İstanbul Üni....

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ANAYASA HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 6-Tek ve Çift...

Anayasa Hukuku Pratik Çalışma – İstanbul Üni....

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ANAYASA HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA 4-Tek ve Çift...

Anayasa Hukuku Pratik Çalışma – İstanbul Üni....

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ ANAYASA HUKUKU PRATİK ÇALIŞMA III-Tek ve Çift...

Siteden

0
Would love your thoughts, please comment.x