MEDENİ HUKUK PRATİK ÇALIŞMASI
(Tek Numaralı Öğrenciler)
18.04.2019
OLAY: 01.03.2005 tarihinde evlenmiş olan A ve B’nin 2008 yılında C isminde bir çocukları olmuştur. Bayan B, 2010 yılında geçirdiği bir kaza vesilesiyle gerçek ailesi tarafından sokağa
terkedilmiş olan ve o tarihte 10 yaşında olan D ile tanışmış ve daha sonra D’yi evlat edinmeye karar vermiştir. Bu amaçla Mahkemeye başvuran Bayan B ve eşi A, mahkemenin 01.05.2012 tarihinde verdiği kararla D’yi evlat edinmişlerdir. 2013 yılına gelindiğinde D’ye amcasından miras olarak X Bankası hesabındaki 2.000.000 TL kalmıştır. Fakat bir süre sonra A’nın D’ye şiddet uygulamaya başlaması sebebiyle Bayan B, eşinden boşanmaya karar vermiş ve taraflar 01.05.2015 tarihinde boşanmışlardır. Bayan B, eşinden boşandıktan sonra iki çocuğuna kendi soyadını vermek istemiş ve bu sebeple Mahkemeye başvurmuştur.
SORULAR:
1. a. A ve B’nin, D’yi evlat edinmesine ilişkin olarak Mahkemece verilmiş olan karar hukuka uygun mudur? Çeşitli ihtimalleri dikkate alarak açıklayınız.
b. Somut olayda A ve B’nin, D’yi evlat edinmek için 2018 yılında Mahkemeye başvurduklarını varsaydığınızda Mahkemenin evlat edinmeye karar verebilmesi için hangi şartların gerçekleşmesi gerekirdi? Açıklayınız.
2. 01.05.2013 tarihinde, çocukları D’nin, A ve B tarafından evlat edinildiğini öğrenen D’nin gerçek anne babasının başvurabileceği bir hukuki imkan bulunmakta mıdır? Açıklayınız.
3. D’ye miras kalan banka hesabındaki para üzerindeki hukuki işlemler kim/kimler tarafından gerçekleştirilecektir? Açıklayınız
4. A ve B’nin boşanmasının, D bakımdan sonuçları ne şekilde olacaktır? Açıklayınız.
5. Bayan B’nin, çocuklarına kendi soyadını vermesine yönelik talebi hukuken başarıya ulaşacak mıdır? Açıklayınız.
Kaynak: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İMECE grubu