İÜ. HUKUK FAKÜLTESİ
MEDENİ HUKUK PRATİK ÇALIŞMASI
(tek numaralı öğrenciler)
25.4.2019
OLAY : A, taşınmazını B’ye satmayı taahhüt etmiştir. Bu taahhüt kapsamında A ile B, satımın gerçekleşmesi halinde B’nin taşınmazı üçüncü bir kişiye satmayacağı hususunda anlaşmışlardır. B ise satış bedelini ödemek maksadıyla ancak alkollü iken A’ya 500.000 TL borcu olduğunu belirten senedi imzalayarak vermiştir. B ve A senet düzenlenirken senet üzerine yazmaksızın senedin üçüncü kişilere devredilmeyeceğini kararlaştırılmışlardır. A hakkında daha sonra savurganlık nedeniyle kısıtlama kararı verilmiş ve bu karar kesinleşmiştir. A’nın kısıtlanmasına ilişkin karar ilan edilmeden önce A taşınmazı B’ye tapuda devretmiştir. A, B tarafından kendisine senetle tanınmış alacağı, borçlu olduğu kardeşi C’ye borcunu ifa etmek amacıyla devretmiştir. B ise, taşınmazı bir süre sonra D’ye satmış ve D adına tescil ettirmiştir.
A, hakkında verilen kısıtlama kararından duyduğu öfkeyle, bu konuda mahkemeye başvuran abisi E’nin evinin önüne gitmiş ve E’nin otomobilini tahrip etmiştir. Bu sırada E’nin eşi F hakkında ağır ithamlarda bulunmuştur.
SORULAR :
1. B, A tarafından kendisine devredilen taşınmazın mülkiyetini kazanmış mıdır? Açıklayınız.
2. a) Taşınmazın mülkiyetinin B tarafından kazanıldığı kabul edildiği takdirde, taşınmazın mülkiyetinin D tarafından iktisap edilmesi mümkün müdür? A ve B arasındaki sözleşmede yer alan taşınmazın devredilemeyeceğine ilişkin hükmü değerlendirerek açıklayınız.
b) Taşınmazın devredilmeyeceğine dair sözleşme hükmü tapu siciline şerh verilebilir mi?
3. C, senede dayalı alacağını almak için B’ye karşı takip yaptığı takdirde, B hangi savunmalarda bulunabilir? Olasılıklara göre tartışınız.
4. a) A’dan yaptığı eylemler nedeniyle manevi tazminat isteminde bulunulabilir mi?
Bulunulursa kim veya kimler hangi hukuki gerekçeyle talep edebilir, açıklayınız.
b) Hâkim, A aleyhine açılan manevi tazminat davasında, kişilik haklarını ihlal ettiği
kişilerden A’nın özür dilemesine hükmedebilir mi? Tartışınız.
5. E’ye ait olan ve A tarafından tahrip edilen otomobil üzerinde rehin hakkı sahibi olan X
Bankası A’ya karşı tazminat talebinde bulunabilir mi? Açıklayınız.
Kaynak: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İMECE grubu