Bir diğer sorunsal ise, OHAL’in hem zamanca 6 kez uzatılması süreciyle; hem de OHAL KHK’larıyla yasal mevzuatta değişiklikler yaparak kalıcılaştırılmasıydı. Böylece OHAL’in olağanlaştırılması tehlikesini gördük ve buna karşı hukuki mücadele verdik.
Bu amaçla, keyfileşen OHAL süre uzatım kararları sebebiyle, OHAL’in altıncı kez süre uzatımını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımıştık. Bu başvurumuz bir “Olağan Hukuk arayışı” olarak tariflenebilir.
Formel olarak OHAL kalktı. Ancak sorunsalın ikinci ayağı devam ediyor. OHAL KHK’ları, binlerce yasa maddesini kalıcı olarak değiştirdi ya da yasalara yeni kalıcı maddeler eklendi. Bunların adil yargılanma alanını en doğrudan ilgilendirenleri ise Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki kalıcı değişikliklerdir.
OHAL KHK’larının kalıcı yasal değişiklik yapmaya muktedir olması, anayasal hukuk sisteminde kabul görememelidir. Bu bakımdan her bir olağanüstü hüküm, olağan mevzuattan kaldırılmalı/iptal ya da ilga edilmelidir. ( Ankara Barosu Başkanı Av. R. Erinç SAĞKAN’ın ÖNSÖZ yazısından)