İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
ANAYASA HUKUKU
PRATİK ÇALIŞMA METNİ
11-13 Mart 2019
Yasama
Olay: Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda açılan usul tartışmasının ardından tesis edilen işlemle Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda boşalacak X Partisi grubu ile Y Partisi grubuna düşen üyelik için yapılacak seçimde her iki partiden ikişer adayın adına birleşik oy pusulasında yer verileceği belirtilmiştir.
TBMM aynı gün aldığı bir diğer kararda Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıklarında görevlendirilmesini kararlaştırmıştır. Söz konusu kararın alınması için yapılan oylamada toplantıya katılan 350 milletvekilinden 160 kişi kabul, 90 kişi çekimser ve 100 kişi ret yolunda oy kullanmıştır. Kararın alınmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda değişiklik yapılması amacıyla Milletvekili A tarafından sunulan kanun teklifinin Genel Kurul’da görüşmelerine geçilmiştir. 350 milletvekilinin hazır bulunduğu Genel Kurul’da görüşülen teklif 190 milletvekilinin olumlu oyu ile kabul edilmiştir. Teklif, kabulün ardından imzalanıp Resmi Gazete’de yayımlanması amacıyla Cumhurbaşkanı’na gönderilmiş; Cumhurbaşkanı ise bir daha görüşülmek üzere teklifi parlamentoya geri göndermiştir. Sonrasında ise TBMM geri gönderilen kanunu 300 milletvekilinin hazır bulunduğu Genel Kurul’da 250 milletvekilinin olumlu oyuyla yeniden kabul etmiştir. Ardından teklif imzalanıp Resmi Gazete’de yayımlanması amacıyla yeniden Cumhurbaşkanı’na gönderilmiştir.
Diğer taraftan teklif Genel Kurul’da görüşülürken söz alan Milletvekili B, teklif sahiplerine yönelik olarak “Emperyalist hainler!” ifadelerini kullanmıştır. B’nin ifadelerine sinirlenen C, akşam B’nin evine gitmiş ve B’ye yumruk atmıştır. B’nin şikayetinin ardından C sabah TBMM’ne giderken gözaltına alınmıştır.
Sorular
1. TBMM tarafından tesis edilen işlem ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ilişkin alınan karar Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenebilir mi? Tartışınız.
2. Kanun teklifi kabul edilmiş midir? 1982 Anayasası’nda öngörülen kanun yapım usulü ışığında açıklayınız.
3. B’nin Genel Kurul’da sarf ettiği sözlerden dolayı sorumluluğuna gidilebilir mi?
4. C’nin gözaltına alınmasını 1982 Anayasası’nın ilgili hükümleri ışığında değerlendiriniz.
Kaynak: İstanbul Hukuk Fakültesi İMECE grubu