İÜ HUKUK FAKÜLTESİ
MEDENÎ HUKUKA GİRİŞ PRATİK ÇALIŞMASI
20.12.2018
(tek numaralı öğrenciler ve ikinci öğretim öğrencileri için)
OLAY: A ve B, A’nın tarlasını B’ye 50.000 TL karşılığında bir ay sonra devretmesi hususunda anlaşmış ve bu anlaşmayı aralarında derhal yazılı hale getirmiştir. B, 50.000 TL’yi hemen ödemiştir. A’nın tarlayı B adına tescil ettirmek için tescil talebinde bulunmaması üzerine B, A aleyhine tarlanın tesciline yönelik dava açmıştır.
B masadan kalkarken cebinde bulunan zarf içindeki 1.000 TL’yi düşürmüş ve aynı masada kendisi ve A ile oturan C’ye oynaması için verdiği kehribar tespihi geri almayı unutmuştur. Zarfı bulan C, D’ye olan 1.000 TL borcunu doğrudan zarfı vererek ödemiş, tespihi ise A’ya armağan etmiştir. A da evine dönerken yolda gördüğü arkadaşı E’ye tespihi 500 TL’ye satıp teslim etmiştir.
SORULAR:
1. B’nin A’ya karşı açtığı davada A hangi savunmayı ileri sürebilir?
2. a) Hâkim, A’nın ileri sürdüğü savunmayı dikkate almalı mıdır? Tartışınız.
b) Yukarıdaki soruya verdiğiniz yanıt A’nın, B’nin sözleşmeyi noterde kurmaları önerisini yazılı belgenin yeterli olacağı gerekçesiyle reddetmiş olması varsayımında değişir miydi?
c) Somut olayda A, tarlayı B adına tescil ettirmiş olsaydı; aralarındaki sözleşmenin hükümsüzlüğünden bahisle tarlanın adına tescil ettirmesini dava edebilir miydi? Açıklayınız.
3. Zarfın içindeki para ve tespihin mülkiyetini kim ve zaman kazanmıştır? Açıklayınız.
Kaynak: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İMECE grubu