Cumartesi, Eylül 30, 2023
Ana SayfaEğitimSınav SorularıBorçlar Hukuku Özel Ara Sınavı - 12.04.2008 - AÜHF

Borçlar Hukuku Özel Ara Sınavı – 12.04.2008 – AÜHF

Tarih:

SORU : (E), uzun zamandır oturduğu evini yenilemek istemektedir. Bu amaçla evin iç ve dış cephe boya işlerini yapması için müteahhit (B) ile anlaşır. (E) ayrıca antika halı alım satımı işi ile uğraşan (C)’den antika bir İran halısı satın alır. (E) ile (C) arasında yapılan sözleşmeye göre satım bedeli 15.000 TL olup, sözleşme konusu halı, boya işinin bittiğinin (E) tarafından (C)’ ye bildirildiği anda teslim edilecektir. Satım bedeli ise teslimden önce (C) nin (X) bankasındaki hesabına yatırılacaktır.

Müteahhit (B), sözleşmeye uygun olarak boya işini yapmaya başlar. Binanın dış cephesinin boyanması için gerekli olan iskeleyi kurması için (D) ile anlaşır. Ancak (D), iskeleyi kurarken pencerelerden birine 150 TL. tutarında zarar verir.

Yukarıda belirtilen istenmeyen durumlara rağmen boya işi biter. Bunun üzerine (E), (C) ile yaptığı sözleşme ile ödemesi gereken 15.000 TL’nı internet üzerinden (C)’ nin (X) bankasındaki hesabına havale eder. Ancak (E) söz konusu işlemi yaparken 15.000 yerine yanlışlıkla 150.000 TL. havale eder. Bu yanlışlığın farkında olmayan (E), ertesi gün (C) yi arayarak sözleşme konusu halıyı teslim etmesini istemiş, ancak (C) halıyı teslim etmemiştir.

1) (E), pencerede meydana gelen 150 TL. tutarındaki zararı kimlerden, hangi hukuki gerekçelere dayanarak talep edebilir? Sorumluluk sebebini, şartlarını ve sorumluluktan kurtulma imkânın mevcut olup olmadığını ayrıntılı olarak açıklayınız. (20 p.).

2) (E) ile (C) arasındaki satım sözleşmesinden doğan borçların ifa yeri neresidir. (10 p.).

3) (E), (C)’den, fazladan ödediği 135 milyar TL.’nin iadesini hangi hukuki nedene dayanarak talep edebilir? İlgili müessesenin şartlarını da belirterek ayrıntılı olarak açıklayınız.(20 p.).

4) (E)’nin teslimi talep etmesine rağmen, sözleşme konusu halıyı teslim etmeyen (C) temerrüde düşmüş müdür? Yoksa (E)’nin yapması gereken başka bir işlem var mıdır? (10 p.).

5) (C)’nin sözleşme konusu halıyı teslim etmemesi üzerine (E)’nin sahip olduğu haklar nelerdir? Bu haklardan yararlanabilmesi için neler yapması gerekir? Ayrıntılı olarak açıklayınız. (30 p.).

6) (E)’nin satım bedeli olarak ödediği 15.000 TL’nı geri alamak için hangi hakkı kullanılması gerekir? İade talebinin hukuki dayanağını, bu konuda doktrinde ileri sürülen görüşler çerçevesinde açıklayınız (10 p.)

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.

İçeriğimize yorumda bulunmak ister misiniz?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

ankahukuk
ankahukukhttp://www.ankahukuk.com
Ankahukuk Sitesi kurucusu ve yöneticisi

İlginizi Çekebilir

Roma Hukuku 2021-2022 Bütünleme Sınavı – Kırklareli Üni. – Soru ve Cevapları

Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2021-2022 Akademik Yılı Bahar Dönemi...

Roma Hukuku 2021-2022 Final Sınavı – Kırklareli Üni. – Soru ve Cevapları

Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2021- 2022 öğretim yılı Roma...

İdare Hukuku Final Sınavı Soru ve Cevapları – 2018-2019 – AÜHF

2018-2019 Akademik Yılı, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2/B sınıfı...

Ceza Hukuku Genel – Vize Sınavı Soru ve Cevapları – İÜHF – 2021

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Genel dersi vize...

Siyasal Tarih Vize Sınavı – Soru ve Cevapları – FSM Üniversitesi Hukuk Fakültesi – 2018-2019 Yılı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2018-2019 öğretim...

Siteden